In mei het weer zover: het Eurovisie Songfestival! De 67ste editie van het EK Zingen vindt plaats in het Britse Liverpool. Eigenlijk had Oekraïne het festival moeten huisvesten, maar dat bleek door de voortdurende oorlog geen optie. Het Verenigd Koninkrijk, dat na een lange periode van malaise dit jaar ineens als tweede eindigt, mag daarom voor het eerst in 25 jaar het songfestival organiseren. De komende maanden zullen de diverse deelnemende hun inzendingen presenteren. Wij laten ze hier stuk voor stuk de revue laten passeren en vinden er wat van.

Extra -10% korting op code: TTAPR10

Door Jeroen Bootsman – Als er één land weet hoe je moet scoren op het songfestival is het Zweden wel. Een uitgekiende aanpak voert het land praktisch elk jaar naar de top tien, meestal zelfs de top vijf. De nationale voorronde – Melodifestivalen – is een begrip. De wedstrijd bestaat uit meerdere voorrondes en is een kijkcijferkanon. In Zweden is het dan stil op straat.

Sowieso is het festival uitermate populair in Scandinavië, maar het is Zweden die de meeste successen boekt. De teller staat inmiddels op zes overwinningen, waarmee Zweden enkel Ierland met zeven zeges voor zich moet dulden. Zweden is in Eurovisieverband uitgegroeid tot een voorbeeldland. Niet voor niets maken veel andere landen gebruik van liedjesschrijvers en producers uit het land van ABBA.

De verpletterende overwinning van Loreen in 2012 is iconisch. Haar Euphoria groeide wereldwijd uit tot de allergrootste songfestivalhit ooit en daarmee wist de show ook een jonger publiek aan zich te binden. En die impuls kon het festival, dat toch een wat belegen karakter had gekregen, goed gebruiken. Ter relativering: Zweden wint weliswaar vaak, maar lang niet altijd met goede nummers. Tegenover knallers als Euphoria en Waterloo staan ook songs die in de muzikale marge blijven hangen, zoals Diggi-loo diggi-ley en Take me to your heaven.

Zweden

Loreen – Tattoo

Nog voordat bekend was welke artiest en song namens Zweden zouden uitkomen, stond het land al fier op één bij de bookmakers. De reden: Loreen. De zangeres deed elf jaar na haar zege met Euphoria via de nationale voorronde Melodifestivalen opnieuw een poging haar land te mogen vertegenwoordigen. Iedereen was er bij voorbaat van overtuigd dat Loreen zou winnen en vervolgens ook de finale van het festival zelf. De verwachtingen maakt ze tot dusver dubbel en dwars waar.

Tattoo is van gelikte Zweedse snit, dus strak geproduceerd. Tel daar een verpletterende act (Zweden slaagt er praktisch elk jaar in om het geheel als een flitsende videoclip vorm te geven) en de overweldigende Loreen bij op, en dan rest je slechts één conclusie: dit blaast de concurrentie geheid omver en het valt nauwelijks voor te stellen dat ook maar één land hier overheen weet te gaan. Daarmee zou Loreen na Johnny Logan de tweede artiest worden die het festival twee keer weet te winnen. En Zweden zou dan samen met Ierland het record aantal van zeven zeges op z’n naam schrijven. In de vroege ochtend van zondag 14 mei – rond de klok van 01.00 uur – weten we meer…